(2020·陕西咸阳高三二模)China has become the first country to successfully land a spacecraft on the far side of the moon.The Chang'e4 probe (探测器) has also made the first lunar landing since 1972.It has the task of exploring the side of the moon that never faces the earth.The dark side of the moon is older and has a thicker surface than the visible side.It takes the moon as long to go around on its own axis (轴) as it does for one complete orbit around the Earth.
The Chinese probe landed in a huge crater 2,500 km in diameter and 13 km deep.The crater is one of the oldest parts of the moon and our solar system.
Scientists hope to learn more about the geology of the far side of the moon.The craft has two cameras on board which will send images back to earth.It will also attempt to send signals to distant regions of space, something that cannot happen on earth because of too much radio noise.
Chang'e4 also has instruments on board to examine minerals as well as a container with seeds which will try to create a miniature (微型的) biosphere (生物圈)．
Communication with the spacecraft is not easy.Images and other data must be transmitted to a separate satellite because no direct communication with the earth is possible.
For China the Chang'e4 mission is an important achievement, because the country has successfully done something no other nation on earth has.It wants to become a leading power in space exploration and has announced plans to send astronauts to the moon and set up its own space station.
8．Where did the Chang'e4 probe land?
A．On the lunar side facing the earth
B．On the invisible side of the moon
C．In a younger crater on the moon.
D．In a previous space station.
解析：选B 细节理解题。根据第一段中的“The Chang'e4 probe (探测器) has also made the first lunar landing since 1972.It has the task of exploring the side of the moon that never faces the earth.”可知，嫦娥4号探测器也是自1972年以来首次登月。它的任务是探索月球永不面对地球的一面。“the side of the moon that never faces the earth”即是“the invisible side of the moon”。月球永不面对地球的一面即是在月球看不见的一面。分析可知， B项符合题意，选B。
9．Why is the craft equipped with a container?
A．To see what seeds can come out on the moon.
B．To collect some important matter on the moon.
C．To find whether the seeds can grow on the moon.
D．To check whether some minerals exist on the moon.
解析：选C 推理判断题。根据第四段“Chang'e4 also has instruments on board to examine minerals as well as a container with seeds which will try to create a miniature (微型的) biosphere (生物圈)．”可知，嫦娥4号上还装有矿物检测仪器，以及一个装有种子的容器，试图用这些种子来创造一个微型生物圈。由此可知，用容器的种子来看看是否能在月球上生长。分析选项可知C符合题意，故选C。
10．What can we learn from the text?
A．The dark side of the moon is as cold as the other side.
B．The bright side is younger and thinner than the other side.
C．Other places in space may hardly receive signals from the craft.
D．The two cameras on the craft can send pictures to the earth easily.
解析：选B 细节理解题。根据第一段中的“The dark side of the moon is older and has a thicker surface than the visible side.”月球的暗面比能看到的(即亮的)那一面古老、表面要厚些。也就是说亮的那一面比另一面(暗的一面)要年轻些，要薄一些。分析选项可知B项符合题意，故选B。
11．According to the text, what will China do in the future?
A．China will land manned space craft on the moon.
B．China will built another space station on the moon.
C．China will launch more space probes to the moon.
D．China will become the first country in exploring space.
解析：选A 推理判断题。根据最后一段最后一句“It wants to become a leading power in space exploration and has announced plans to send astronauts to the moon and set up its own space station.”可知中国已宣布有计划将宇航员送上月球并建立自己的空间站。由此可推断出中国将会让载人太空船登上月球。分析选项可知A正确。