Passage 25【2020 •天津市】People depend on plants. We use plants for food, cloth, shelter (住处), and even the air we breathe (呼吸).
Plants keep our air and water clean. Green plants give us oxygen (氧气). Oxygen is part of the air we breathe.
Plants are also part of the water cycle (水循环). Most of the water that a plant takes in goes back into the air.
Plants give us a lot of the food on the earth. Fruits, vegetables, and grains (谷物) come from plants. Without plants, we would not have bread, rice, carrots, apples, oranges, or bananas! Many people are growing plants to eat in their own gardens at home. Having your own garden helps the earth as well.
When you grow your own fruits and vegetables, you help cut down on pollution because big trucks don’t need to take your food to shops. You also help reduce the amount of rubbish because you don’t need to use bags for packing your food. You can just pick it out of the ground or off a plant and put it into a basket!
Trees are an important plant resource (资源). Trees provide wood to build homes and furniture. Trees are used to make lots of things around your home and at your school. And trees provide fruits that are good for you. Without trees, the earth would be a very different place.
36．________ is part of the air we breathe.
A．Sunlight B．Water C．Food D．Oxygen
37．What happens to most of the water that a plant takes in?
A．It goes back into the air. B．It stays in the plant.
C．It goes into the ground. D．It stays in the river.
38．What does the phrase “cut down on” mean in Paragraph 5?
A．Cause. B．Accept. C．Reduce. D．Expect.
39．What is the best title of the passage?
A．A Different Place B．The Uses of Plants
C．Food on the Earth D．Gardens at Home
40．You would find the passage in ________.
A．an interesting novel B．a book about animals
C．a popular play D．a book about nature
36．D【解析】细节理解题。根据第二段“Oxygen is part of the air we breathe”氧气是我们呼吸的空气的一部分。故选D。
37．A【解析】细节理解题。根据第三段“Most of the water that a plant takes in goes back into the air”植物吸收的大部分水又回到空气中。故选A。
38．C【解析】词义猜测题。根据“because big trucks don’t need to take your food to shops. You also help reduce the amount of rubbish because you don’t need to use bags for packing your food”卡车不需要把你的食物带去商店，因为你不需要用包装袋来放你的食物，你也帮助减少了垃圾的数量。可知此处表示“减少”， cut down on相当于reduce。故选C。
39．B【解析】标题概括题。根据第一段“People depend on plants. We use plants for food, cloth, shelter (住处), and even the air we breathe”可知文章主要讲述的是植物的用处，可概括为The Uses of Plants。故选B。
40．D【解析】推理判断题。an interesting novel有趣的小说；a book about animals关于动物的书；a popular play一个受欢迎的戏剧；a book about nature一本关于自然的书。这篇文章主要讲述的是植物的用处，可以在关于自然的书里找到。故选D。